Początek roku stanowi doskonałą okazję do wyznaczenia nowych celów i skoncentrowania się na zdrowiu oraz dobrej kondycji. Wiele z nich obejmuje zmiany wizualne, a jednym z najczęściej powtarzanych postanowień nie jest tylko utrata kilogramów, lecz zdrowe i estetyczne zwiększenie masy ciała. Wiele kobiet pragnie osiągnąć sylwetkę, która jest [...]
[...] protein. Niektóre osoby sądzą, iż opakowania odżywek świadczą o tym, iż jest to coś „chemicznego”. Cóż, w dyskontach i małych sklepach spożywczych bez trudu znajdziesz produkty będące szczytowymi osiągnięciami w dziedzinie konserwacji, wzmacniania smaku oraz zapachu (przeczytaj skład tańszych wędlin lub większości słodyczy, to wystarczy). [...]
Prawdopodobnie każdemu wielokrotnie zdarzyło się mieć problemy z poruszaniem się dzień lub dwa dni po mocnym treningu. Kiedy doskwiera Ci silny ból mięśni, gdy wstajesz, chodzisz, siadasz na toaletę lub podnosisz swoją torbę, prawdopodobnie masz do czynienia z DOMSami, czyli opóźnioną bolesnością mięśniową. Chociaż DOMSY są technicznie częścią [...]
[...] KitKat, Lion, Aero, Jojo, Smarties, After Eight) - wiele z tych produktów ma wątpliwy wpływ na zdrowie człowieka odłam Danone, jednej z największych firm produkującej produkty mleczne i pochodzenia roślinnego, np. słodzone jogurty klasyczne i pitne, desery itd. (wiele z nich ma udowodniony negatywny wpływ na zdrowie człowieka) Arla Foods, [...]
Mikrourazy mięśniowe są powszechnie i błędnie nazywane zakwasami. W rzeczywistości, powstający w trakcie pracy beztlenowej kwas mlekowy nie powoduje bólu mięśni szkieletowych. Dlaczego? Gdyż nawet po najcięższej sesji siłowej mleczany są usuwane z mięśni często już w ciągu 1 godziny, w wyjątkowych wypadkach dla osób podejmujących skrajne treningi [...]
[...] klasycznej wołowiny, wieprzowiny, kurczaka czy indyka możesz wybrać ryby lub białko serwatkowe (WPC, WPH, WPI). Jeśli stosujesz bardziej restrykcyjne podejście, wykluczające produkty pochodzenia zwierzęcego (model diety wegańskiej) to ten model odżywiania będzie trudny do zbilansowania, pojawią się rozmaite problemy z podażą witaminy B12, [...]
[...] samo twierdzi Bostin Loyd (słynący z absurdalnego dawkowania SAA). Loyd dostarczał dużych ilości białka, białka jajek, węglowodanów takich jak brązowy ryż, bataty i podobne produkty. Po konsultacji z Dave’em Palumbo (znanym zawodnikiem aktywnym w latach 90. XX wieku) znacząco zmniejszył ilość farmakologii, zmniejszył objętość treningu, a dodał [...]
Wykorzystanie odżywki białkowej w suplementacji sportowej jest zjawiskiem dość powszechnym. Osoby trenujące korzystają z tego typu udogodnienia żywieniowego, aby nie tylko nieco ułatwić sobie utrzymywanie diety, ale i dać sobie pewną przewagę w najbardziej newralgicznych okresach dnia treningowego, czyli okresu okołotreningowego. Zazwyczaj osoby [...]
[...] poprawić wygląd swojej sylwetki, a przede wszystkim zdrowie. Pułapka nr 4: Naturalne, czyli dobre dla odchudzania Nie. Posługujesz się błędnym tokiem rozumowania. Naturalne produkty mogą być niesamowitą bombą energetyczną. Przykład: miód, skoncentrowane źródło węglowodanów o szybkiej kinetyce. W praktyce miód nie różni się niczym od cukru [...]
Jeśli "bywasz" w Internecie, to z pewnością słyszałeś opowieści o hormonie wzrostu, o tym jak on „odnawia wszystkie tkanki”. Niestety ludzie, którzy stosują głodówkę, może zwiększają na chwilę stężenie hormonu wzrostu, ale przy tym drastycznie ograniczają stężenie jego efektora, czyli IGF-1. A takie postępowanie jest zupełnie bez sensu. Zamiast [...]
[...] pieczywo żytnie i makarony (niska poposiłkowa odpowiedź insulinowa) Przed interwencją u 19 osób oznaczono poposiłkową odpowiedź glikemiczną i insulinową na poszczególne produkty. Okazało się, że dieta oparta o pieczywo żytnie i makarony o 40% zmniejszyła genetyczną ekspresję IL-1β (mRNA), o 25% zwiększyła ekspresję IL-10, nie zmieniła [...]
[...] dieta powinna być przyjazna dla nas, powinna opierać się oczywiście na produktach nieprzetworzonych, abyśmy mogli odpowiednio odżywić organizm, ale jej elementem mogą być produkty, które nie należą do „czystych”. Warto jednak pamiętać, że dieta IIFYM niekoniecznie polega na tym, aby objadać się wysoce przetworzoną żywnością, bez obecności [...]
Mięso wzbudza wiele kontrowersji i słusznie. Od razu zaznaczę, że nie jestem zażartym przeciwnikiem mięsa, po prostu wątpliwości mają sami naukowcy. Artykuł mógłby mieć równie dobrze kilkadziesiąt stron, ale celowo skróciłem pewne zagadnienia, a osoby zainteresowane odsyłam do literatury oraz nowych badań. Czy są powody do paniki? Na zakończenie [...]
[...] i kalorii. Nie było istotnych różnic między obiema grupami. Należy pamiętać, że grupa oparta na roślinach spożywała dietę lakto-wegetariańską, co oznacza, że spożywali produkty mleczne i jajka. Dieta wegańska, w której nie ma żadnych produktów mlecznych ani mięsa, jest często mniej zasobna w białko. Jeśli należysz do tej kategorii, musisz [...]
Kreatyna i białko serwatkowe są fundamentem suplementacji większości sportowców amatorskich i zawodowych. Przeglądając literaturę fachową, szybko zauważysz, że zarówno kreatyna, jak i WPC (koncentrat białek serwatkowych), są najczęstszym przedmiotem badań naukowych na sportowcach, a ich efektywność jest dowiedziona i nie podlega dyskusji. Co [...]
Każdy z nas lubi sobie czasami odpocząć od reżimu dietetycznego i zjeść coś, co wyjątkowo lubi. Dla sporej części osób są to różnego rodzaju słodycze, fast-food czy przekąski. Niektórzy wliczają tego typu odstępstwa w bilans kcal, traktując jako element diety, a inni traktują jak oszukane posiłki zjedzone np. raz w tygodniu jako dodatkowa pula [...]
[...] Szukając zamienników Dzięki szerokiej gamie ciastek i innych smakołyków, którymi dysponuje firma Allnutrition mamy okazję zaspokoić swoje pragnienie na jakieś słodkie produkty, gdyż takie fit ciastka można spokojnie wliczyć w swój bilans i bez wyrzutów sumienia wkomponować w codzienny jadłospis. Warto zatem przyjrzeć się ofercie [...]
We współczesnym świecie dostęp do informacji jest niezwykle prosty, niemniej wiele osób decyduje się na usługi różnorakich trenerów i dietetyków. Jeśli chodzi o trening siłowy, istnieją kwestie, które trudniej wyjaśnić on-line. Poza tym, o wiele szybciej można przedstawić komuś np. sposób wykonania ćwiczenia. Izolacje, maszyny, trening [...]
Alergia pokarmowa objawiać się może na wiele sposobów. Możemy zaobserwować wysypkę, świąd, drapanie w gardle, łzawienie oczu, problemy z oddychaniem, dyskomfort w jelitach, a nawet śmiertelną anafilaksję. Pszenica Alergia na pszenicę to nie to samo, co celiakia. Jeśli jesteś uczulony na pszenicę, cierpisz na reakcję immunologiczną na białko [...]
[...] jaką bakterie jelitowe odgrywają w kontroli wagi. W pewnym badaniu wykazano nawet, że flora bakteryjna osób szczupłych i otyłych dość mocno różni się. Tak więc sfermentowane produkty mleczne mogą mieć wpływ na kontrolę masy ciała niezależnie od zawartości wapnia i białka. Podsumowując Spożywanie produktów mlecznych może być pomocne, jeśli [...]